• Niclas Åhman öppnade upp till ”nya” Åhmans den 15 december 2013. Vid rondellen finns både en ny restaurang och en tillverkningsdel där bland annat Åhmans egna drycker tillverkas. Foto: Lena Dahlberg
  • Niclas Åhman gör i ordning en beställning på ”en grillad med hälften av varje och en halv oäk”. Ett begrepp i korvkiosksammanhang som står sig än i dag.

”Drivs av att hitta på nya saker – precis som farfar gjorde”

Niclas Åhman, tredje generationen ”Åhmans”

Kanske hade Niclas Åhman haft en karriär som hockeyspelare om inte kroppen sagt ifrån. Nu driver han istället vidare arvet från farfar Henry ”Olle” Åhman: snabbmatsrestaurangen med samma namn som funnits sedan slutet av 1950-talet och som blivit en institution i Västervik.

Det finns nog ingen med rötterna i Västervik som inte känner till ”en grillad med hälften av varje och en halv oäk”. Ett begrepp i korvkiosksammanhang som står sig än i dag. (Översättning: en tjock grillkorv med hälften mos, hälften pommes och räksallad).

– Det farfar Henry gjorde är fortfarande grunden i vår verksamhet. Han tillverkade mycket själv och det har vi fortsatt med. Något som ger bra kvalitet och som gjort att vi finns kvar – dessutom på två ställen i samma stad. Bara det är unikt!

Egen tillverkning

Henry Åhman var egentligen murare men fick amputera ena benet efter en olycka. Eftersom han inte kunde fortsätta som murare fick han genom Västerviks kommun hyra korvkiosken vid järnvägsstationen. Efter införskaffande av korvrock och vit mössa startade han sin nya karriär 1959.

– Det fanns många små korvkiosker på den tiden så för att utveckla företaget började han tillverka senap: Västerviks-senap. En produkt som finns än i dag, men som numera tillverkas på annan ort.

– Han breddade menyn, gjorde eget mos och startade bageri i Brevik, dit även senapstillverkningen flyttades, berättar Niclas Åhman.

– Och han började med milkshake och mjukglass – något vi fortfarande gör från grunden.

Från hockey till mat

I början av 1990-talet tog Bo Åhman över företaget. Son till Henry och pappa till Niclas. När Resecentrum skulle byggas om revs den gamla korvkiosken och ”nya” Åhmans byggdes upp inom samma område.

– Vi passade då på att bygga till sittplatser. Pappa drev sedan vidare företaget på samma sätt som farfar gjort, mån om att behålla det koncept som visat sig fungera bra.

För sju år sedan tog Niclas Åhman över familjeföretaget. Ett yrkesval som inte var självklart, men som vuxit fram.

– Jag har sommarjobbat på Åhmans sedan jag var 15, men varit väldigt inriktad mot hockey. Efter gymnasiet spelade jag i A-laget i Västervik, sedan flyttade jag till Värnamo 1996 och spelade där under två säsonger.

– Jag flyttade tillbaka till Västervik 1998 och fortsatte med hockey två säsonger till. Ville satsa hårt för att se hur långt jag kunde gå, men kroppen höll inte.

Tillverkar drycker

Efter både sommarjobb och extrajobb blev det restaurangen på heltid för Niclas Åhman. Det är nu 14 år sedan.

– Jag har fått växa in i företaget, inte haft några krav på mig. Jag tycker det är roligt och tycker om att sträva framåt, att utveckla och hitta på nya saker. Det har jag glädje av från idrotten. Vinnarskallen.

Ett år efter övertagandet byggde Åhmans ut både restaurang- och tillverkningsdelen vid Resecentrum. Men företaget växte ur lokalerna så några år senare var det dags för nästa steg.

– Den 15 december 2013 öppnade vi ytterligare ett Åhmans. Något som är unikt, att konkurrera med sig själv i en så pass liten stad som Västervik.

– Det fanns dock fler anledningar till det här beslutet än att enbart öppna ett matställe till. Vi har under flera år jobbat med att ta fram och sälja våra egna drycker, både smaksatt kolsyrat vatten, läsk och stilldrink.

– Vi behövde helt enkelt en bra lokal för den tillverkningen och när tillfället dök upp vid en av rondellerna i Allén var det bara att slå till.

Fler idéer

Det märks att Niclas Åhman verkligen brinner för det han gör. Han pratar engagerat om nya idéer, om det roliga i att möta kunderna bakom disken, att komponera nya menyer och att ta hand om personalen.

– Det är guld värt med personal som stannar, så det gäller att få dem att trivas. Nu har vi 14 anställda, plus sex sommarjobbare.

Niclas Åhman ser fram emot sommaren och att restaurangen vid rondellen ska etablera sig ordentligt.

– Det är fullt upp och väldigt roligt, speciellt nu när dryckerna ska ut i ”skarpt läge”. Sedan är det bara att jobba på – fler idéer finns alltid.

Niclas Åhman

Bor: villa i Kvännaren

Familj: sambo med Elinor, sönerna Adam, 15, August, 12 och Alfons, 10

Gör: ägare till de två snabbmatsrestaurangerna Åhmans

Fritid: gillar att träna, tillbringar mycket tid i ishallen där sönerna spelar hockey

Drivkraft: utveckling, vill att det ska hända saker

Smultronställe i Västervik: badplatsen vid Helgesjö vid Gamlebyviken

Reser gärna till: Thailand

Bra på hemma: att fixa ute

Mindre bra på: barnens hockeyscheman – det är Elinors grej

Ser fram emot: att Adam ska vara med i TV-pucken, och Åhmans utveckling vid rondellen

Citat: ”Dryckerna är verkligen kul. Det är ovanligt att snabbmatsrestauranger tar fram sina egna drycker.”