”Det passar oss perfekt att bo mitt inne i stan”

Barnfamiljen Flink

När Erik och Jessica öppnar dörren till sitt nyrenoverade hus på Västra Kyrkogatan är det så tyst och lugnt att man inte för ett ögonblick tror att de bor mitt inne i centrala Västervik. Några glada skratt från lekparken strax intill är allt som hörs – och Stellas gnyende som avslöjar att hon är på väg att vakna ur sin morgontupplur.

Jessica har sina rötter i Stenungsund, Erik är från Eskilstuna. De träffades i Skövde 2005 under tiden de utbildade sig och när det blev dags att söka jobb bestämde de sig för att flytta till Västervik.

- Jag fick en kväll på mig att bestämma mig för om jag ville ha jobbet som brandman eller inte, berättar Erik. Vi hade aldrig varit i Västervik, men chansade och flyttade hit i januari 2007. Jessica fick arbete på sjukhuset och det ordnade sig även med en lägenhet.

Sedan dess har de hunnit med både radhus och ytterligare en lägenhet innan ett eget, lite större hus upptog tankarna. Sommaren 2010 gjorde paret Flink slag i saken och köpte huset de spanat på ett tag.

- Vi har inte ångrat oss en dag, det här är drömläget för oss!

Ersatt brunt med vitt

Det röda och vita tvåvåningshuset är byggt 1977, men smälter in fint i de betydligt äldre kvarteren. Det första Erik och Jessica tog itu med var fasaden där den svarta färgen på foder och vindskivor ersattes med vit.

- Altanen har ett underbart söderläge, där var också behovet av färg som störst, berättar Erik. Vilket jobb det har varit att skrapa och måla allt...

De fem rummen och köket, badrum och entré har alla fått sig en välbehövlig omgång färg och tapeter.

- Vi har gjort det mesta själva. Målat alla bruna lister vita, målat köksluckorna och köksgolvet, bytt ut blommiga kakelplattor, målat furutrappan vit och bytt alla innerdörrar eller tagit bort dem helt. Nya tapeter och färg kan göra underverk och förändrar verkligen hela huset, säger Jessica.

Färgglatt och retro

Undervåningen är lite mer avskalad i vitt och svart med röda detaljer. Övervåningens ombonade samlingspunkt får däremot blomma ut i rosa och limegrönt där soffan i retrostil anger tonen.

- Det är Jessica som för in färgen i mitt liv, skrattar Erik. Annars hade nog det mesta gått i vitt, grått och svart. Jag sätter däremot min prägel genom musiken – på både väggar och skivspelare.

- När vi var nyinflyttade och promenerade i de här gamla kvarteren tänkte vi att vi ville bo här, någon gång i alla fall. Och nu gör vi det!

Lena Dahlberg

”Vi har inte ångrat oss en dag – det här är drömläget för oss”

Här bor vi

Erik och Jessica Flink med dottern Stella, en månad.

Erik jobbar som brandman och har även de egna företagen Sluta Gräv (markborr istället för betongplintar) och Gender Performance (föreläsningar och utbildningar inom jämställdhet och mångfald).

Jessica är barnsjuksköterska på barnavdelningen på Västerviks sjukhus, för tillfället mammaledig.

Huset på 150 kvm är byggt 1977.