• Mia Jonsson har som hobby att göra olika saker i betong. Grantorpstomten är en storsäljare, men hon gör även olika trädgårdsföremål. Foto: Lena Dahlberg
  • Rejäla väderbeständiga pallar och bord av betong är ”inne” nu.
  • Vackra rabarberblad är populära att använda som fågelbad. De kan också fungera som stänkskydd under en hängränna när det regnar.
  • Dekorativa gångplattor av betong med avtryck från blad.

”Det knepigaste är att tänka bakvänt”

Mia gör saker i betong

Det som började med lite överbliven betong efter en husrenovering hemma hos Mia Jonsson, fortsatte med tomtar, trädgårdskonst och möbler. – Det är bara fantasi och kreativitet som sätter gränser för vad betong kan användas till.

Betong är ett material som definitivt kommit för att stanna. För inte så länge sedan var det endast ett byggnadsmaterial som fyllde en funktion. Ingen kunde nog drömma om att betong skulle ta sig ända in i våra trädgårdar och våra hem och att designade betongföremål kunde bli hutlöst dyra.

Men den stora fördelen med betong är att den är billig. Därför är det ett lämpligt material att prova sig fram med – varför inte till trädgården?

Tål att stå ute

Mia Jonssons betongrester blev början till Grantorpstomten. En trivsam ”året-runt-tomte” med konformad kropp, ulligt skägg och vadmalsluva.

– Det gav mersmak så jag började testa andra sorters betongsaker: fågelbad av vackra rabarberblad, gångplattor med mönster av virkade dukar eller tavlor med tryck från blad.

– Jag har även gjort pallar och bordsskivor. Väldigt fina som tål att stå ute alla årstider.

Tänk bakvänt

Det knepigaste med att tillverka saker av betong är, enligt Mia Jonsson, att man måste tänka ”bak-och-fram”.

– Vill jag ha ett mönster på den yta som ska synas måste jag börja med det i botten på formen. Det är också lite knepigt att bygga formar. Det är inte alltid det blir som jag tänkt, men det är kul att prova sig fram och eftersom betong är ett billigt material är det bara att försöka igen.

I sitt företag Design på Ekebo säljer hon främst Grantorpstomten, men även trädgårdssaker och andra prylar av betong.

 

Citat: ”Det som tar tid är förberedelserna – och att ha tålamod att vänta tills betongen brunnit klart”

 

Mias betongtips

Du behöver: hink att blanda i, planteringsspade att röra och ösa med, betong (finns färdig i säck), handskar (betong är frätande), lämplig form, olja (att smörja formen med) och eventuellt något att armera med, till exempel armeringsjärn, hönsnät eller insektsnät (beroende på vad som ska gjutas).

1. Blanda betongen till konsistensen av lava.

2. Smörj formen med olja och lägg eventuellt i ett blad eller något annat som gör ett mönster.

3. Häll i någon centimeter betong, skaka runt så att luftbubblorna försvinner.

4. Fyll på med mer betong, armera eventuellt och fyll på med mer betong.

5. Låt brinna (stelna), det tar cirka ett till två dygn. Fukta under tiden med vatten och täck med plast. Betong ska brinna långsamt.

6. Ta bort formen.

7. Blev det inte som du tänkt? Fortsätt experimentera!