• Jane Nyberg gjorde verklighet av drömmen att starta eget. Om några år kanske hon uppfyller nästa dröm - att flytta utomlands. Foto: Lena Dahlberg
  • Smörgåstårtor är populär bjudmat.

”Det känns bra att vara sin egen”

Jane satsade på sitt matintresse

I ett litet, men funktionellt, tillagningsutrymme står Jane Nyberg och lägger sista handen vid eftermiddagens leverans. Det ska bli födelsedagsfest någonstans i kvarteret och smörgåstårta står på menyn.

Jane Nyberg har många års erfarenhet av både restaurang- och storköksbranschen. Under 80-talet hade hon egen restaurang i Halmstad i tio år. När sen flyttlasset gick till Västervik 1993 blev det jobb inom kostenheten i kommunen.

– Jag är utbildad kock och kallskänka och har kunskap om det mesta i ett kök.

Sa upp sig

För sju år sedan bestämde hon sig för att göra något mer. Jane Nyberg kände att hon ville utvecklas och satsade på ett eget företag, men fortfarande inom det område hon kunde bäst.

– Min man, som är byggnadssnickare, byggde ett litet kök i källaren där jag kunde hålla till.

– Jag tog tjänstledigt ett halvår, men kände redan efter ett par månader att det skulle funka. Så jag sa upp mig. Satsar man bara på god mat av bra kvalitét så sprider sig ryktet.

Drömflytt

Hos Jane's Matkällare kan man beställa både smörgåstårtor, smörgåsar, kalla bufféer och sallader.

– Jag gör alla röror och sallader själv, vilket gör att jag kan vara väldigt flexibel när det till exempel gäller matallergier.

Än finns det dock drömmar kvar att uppfylla – och de handlar inte om företaget.

– Min man och jag ska köra på några år till och sedan sälja våra verksamheter. Vi har nämligen en dröm om att flytta utomlands.