• Gamleby Folkhögskola. Foto: Lena Dahlberg

”Det går fortfarande att söka utbildning hos oss”

Flexibilitet på folkhögskolan

Än är det inte för sent att söka någon av utbildningarna på Gamleby Folkhögskola. – Vi tar emot ansökningar fram till kursstart, säger Eva Grenfeldt, studie- och yrkesvägledare.

Har du fått ändrade planer för hösten och kanske kan tänka dig att läsa? På Gamleby Folkhögskola finns det flera olika utbildningar kvar att söka för den som är sent ute. Bland annat fritidsledarutbildningen, livslinjen och folkmusiklinjen.

– Hos oss är det lite annorlunda jämfört med ett gymnasium. De som läser här har ofta sökt flera olika utbildningar och antagningarna till högskolor och universitet blir klara ganska sent. Då kan det vara bra att veta att hit kan du komma in i det sista.

Populär kurs

En av skolans populäraste utbildningar är den allmänna kursen. Här kan du både bredda dig och läsa upp betygen.

Enligt Eva Grenfeldt kan den stora efterfrågan bero på att det är stora kullar som är i 20-årsåldern nu.

– Det ställs också allt högre krav från arbetsmarknaden att gymnasiebetygen ska vara kompletta. Det gör att många söker sig hit.

Kompassen

I slutet av september startar en helt annan utbildning – Kompassen. Det är en prova-på-kurs som riktar sig till arbetslösa ungdomar som inte har kompletta gymnasiebetyg och som vill prova hur det är att läsa på folkhögskola.

– Kursen, som man söker via Arbetsförmedlingen, pågår under tolv veckor och innehåller bland annat studievägledning och studiebesök. Många trivs så bra här att de börjar läsa här ”på riktigt” efter kursen.