• Britt Manfredh älskar sin hobby och går med liv och lust in för nya idéer. Här har hon använt handskar för att få fram formen av händer. Foto: Lena Dahlberg
  • 1. Britt Manfredh blöter in handduken med finbetong.
  • 2. Nästa steg är att hänga handduken över en hink eller kruka. När den stelnat går den att använda till blomkruka.
  • Dukar och stövlar har använts till en del av dessa betongsaker. Andra är gjutna i olika formar. 

"Det går att göra så mycket roligt i betong"

Virkade dukar, handdukar och ballonger – allt kommer till användning

Den kyliga våren har gjort att Britt Manfredh inte kunnat komma igång med sin hobby förrän nu. Den som hon utövar utomhus. Inne går det alldeles utmärkt att gjuta i färdiga formar året runt.

Igelkottar, garnnystan och tomtar. En del i sin ursprungliga grå färg, andra röda, prickiga eller sprayade i granitfärg. Hemma hos Britt Manfredh är gäststugan full med diverse alster i betong. En hobby hon började med för några år sedan, men som har utökats betydligt sedan dess.

Tung syssla

Britt gör två olika varianter av betongsaker. Dels de lite mindre, de som hon gjuter i formar. De görs av fiberförstärkt flytspackel. Dels de lite större grejerna, som till exempel betongindränkta handdukar som används som blomkrukor. Då använder hon finbetong.

– Det är ganska tung att röra ihop betongen, så det brukar min man Tomas hjälpa mig med.

De gjutna figurerna torkar på cirka ett dygn. Efter det brukar det vara en hel del arbete med att måla dem på lite olika sätt.

Skärgårdsdagen

Det var hennes mammas virkade dukar som Britt Manfredh började med. Genom att dränka in dem i betong, forma dem över en upp och nedvänd kruka och låta dem stelna kom de till användning som blomkrukor.

– Jag tyckte att de blev bevarade på ett annat sätt. De kom till nytta.

Sedan dess har hon provat det mesta: ballonger och fotbollar blir skålar, stövlar och handskar gjuts av för att bli prydnader i trädgården och gosedjur förevigas genom att få ett lager betong över sig.

– Det är bara fantasin som sätter gränsen. Det mesta går att göra något av när det gäller betong.

Längre fram i sommar kommer Britt Manfredh finnas med under Skärgårdsdagen på Händelöp.