• Emma Sohlman är rektor på Tjustskolan, ett arbete hon trivs mycket bra med.

”Det är viktigt att alla får möjlighet att utbilda sig – det skapar en rörlighet”

Emma Sohlman, rektor på Tjustskolan

Med stort intresse för möten med olika människor och ett hjärta som brinner för vuxnas rätt till vidareutbildning leder Emma Sohlman arbetet i de olika verksamheterna på Tjustskolan. - Jag trivs väldigt bra och tycker det är roligt att jobba med de här frågorna. Det är viktigt att vuxna får möjlighet att fortsätta utbilda sig – det ger både ökad kompetens och den rörlighet på arbetsmarknaden som behövs.

Emma Sohlman har varit tillförordnad rektor för Tjustskolan sedan februari 2012. Sedan snart tre månader tillbaka är hon rektor för de olika verksamheter som finns under Tjustskolans tak: SFI (svenska för invandrare), Komvux (kommunal vuxenutbildning) och Särvux (särskild utbildning för vuxna). Hon brinner verkligen för sitt arbete, och säger att det är som att lägga ett pussel med många bitar när man ska få utbildningen att fungera för varje vuxen individ på skolan.

- Att vara vuxen och studera är väldigt annorlunda jämfört med att vara tonåring. Det är många delar att ta hänsyn till, alla har ju ett helt annat liv också som rullar på parallellt. Samtidigt är det viktigt att få ut så mycket som möjligt av studierna.

Flytten blev ett vägskäl

Dialekten avslöjar henne. Det är inte västerviksmål som färgar den energi som Emma utstrålar. För drygt 40 år sedan föddes hon i Huddinge. Teknikintresserad som hon var blev det fyraårig teknisk linje, därefter studier i data och arbete på ett dataföretag i Solna.

- 1995 började jag arbeta som produktchef hos en it-distributör. Något jag fortsatte med till 2003.

Under den tiden träffade Emma sin blivande man, Johan Sohlman. De flyttade ihop i Stockholm 1997 och hade kanske bott där än idag om inte livet tagit en vändning när Johan bestämde sig för att ta över sin pappas företag Plåt & Smide i Verkebäck.

- Det var inget lätt val. Vi stod i valet och kvalet att köpa hus i Stockholm. Istället valde vi att flytta och bygga i Piperskärr.

Jobb som datalärare

Hösten 2003 bytte Emma jobb och hamnade i Norrköping som produktmarknadschef inom it-branschen. Under tre års tid pendlade hon Västervik-Norrköping.

- Det funkade bra. Johan säger att han såg mer av mig då än nu, skrattar Emma.

Några år senare sökte Komvux i Västervik datalärare. Emma sökte, fick jobbet och utbildade sig under tiden inom pedagogik i Linköping.

- Det viktiga för mig är att ha ett jobb som jag trivs med. Jag var sedan tidigare van att hålla internutbildningar, men det är klart att det blir på ett helt annat sätt att följa en grupp elever under en längre tid.

Spännande följa eleverna

Efter fem år som uppdrags- och it-samordnare blev hon, efter utannonsering, erbjuden tjänsten som tillförordnad rektor.

- Jag hade jobbat nära rektorn och mycket med utveckling så det blev ett naturligt steg. Jag kände att jag hade mycket med mig som jag skulle kunna ge. Jag kände också ett ömsesidigt förtroende när det gällde mina kollegor, vilket var avgörande för att jag skulle tacka ja.

Klyschan ”man lär så länge man lever” tycker Emma Sohlman stämmer väldigt bra.

- Vuxenutbildning är viktigt – och väldigt roligt att jobba med. Det är aldrig för sent att utbilda sig och det är spännande att följa elevernas utveckling – oavsett ålder.

Fler än 28 nationaliteter

Det finns en stor trivsel på Tjustskolan – hur kommer det sig tror du?

- Det är väldigt prestigelöst här och arbetsmiljön är fantastisk. Folk ger och tar, engagerar sig och bryr sig om varandra. Vuxna elever har oftast en större motivation vilket gör att det blir en positiv stämning. Sedan är nog en avgörande trivselfaktor att det är så många olika kulturer som möts här. Vi är fler än 28 olika nationaliteter!

I den bästa av världar?

- Skulle jag önska mer resurser för att kunna ge eleverna det stöd de behöver. Jag vill även erbjuda fler yrkesutbildningar och enstaka kurser. Det är också viktigt med ramar och trygghet, lika viktigt för vuxna som för barn.

Lena Dahlberg

Ev citat:

”Det är aldrig för sent att utbilda sig och det är spännande att följa elevernas utveckling – oavsett ålder”

Emma Sohlman

Bor: villa i Piperskärr

Familj: gift med Johan, barnen Robin, 15 och Theo, 11

Husdjur: hunden Alfons

Jobb: rektor på Tjustskolan med verksamheterna SFI, Komvux och Särvux

Intressen: båt på sommaren, skidor och snowboard på vintern

Bra på: är ganska händig

Behöver bli bättre på: träna mig i att säga nej och prioritera familjen, att ha koll på tiden – är tidsoptimist...

Läser: Änglamakerskan av Camilla Läckberg

Det visste du inte: Emma var en gång i tiden en lovande handbollsmålvakt, hon har även kört en motsvarighet till IndyCar 500 i över 250 km/h på motorstadion i Las Vegas...

Om tio år: säkert jobbar jag med vuxenutbildning i någon form

Vägskäl i livet: när Johan bestämde sig för att överta familjeföretaget och vi flyttade till Västervik