• Amelie Nilsson tävlar i showmanship. Under Grönt veckoslut på Gamlebygymnasiet visar hon hur en kviga ska tvättas och klippas innan utställning. Foto: Lena Dahlberg
  • Kvigan Eva under en utställning. Ren, nyklippt och tränad att visa upp sig. Foto: privat
  • Amelie Nilsson har som bästa placering en tredjeplats i Skara för någon månad sedan, samt en tredjeplats i Belgien hösten 2013. Foto: privat

”Det är roligt att både träna och tävla”

Amelie tävlar i showmanship

Att tvätta, klippa och fixa till en kviga så att den ser så vacker ut som möjligt, och att sedan visa upp henne, det tycker Amelie Nilsson är kul. – Jag har tävlat i showmanship sedan jag var sju år.

En sammetslen, vit kviga med svarta fläckar, välklippta klövar och friserad svans. Dessutom kortklippt och gnistrande ren. Till och med i öronen. Alla som har haft med kor att göra vet att det är en näst intill omöjlig kombination.

Kvigan heter Eva och ska snart ställas ut av Amelie Nilsson som går andra året på lantbruksprogrammet på Gamlebygymnasiet.

– I showmanship tävlar jag i att visa upp en kviga på bästa möjliga sätt. Syftet är att marknadsföra uppfödaren och att visa hur en bra blivande mjölkko ska se ut.

Ska se djup ut

Det tar dagar, till och med veckor, att förbereda Eva för utställning. Amelie Nilsson tvättar henne extra noga både två och tre gånger, ser till att kvigan äter rätt och klipper henne.

– Eva får extra mycket hö, betfor och ensilage, så att hon blir djup på rätt ställe och får en fin karaktär. Som en bra mjölkko ska se ut.

– När jag klipper så sparar jag hår under magen. Det är också för att hon ska se djup ut. Det är även viktigt att spara en ”topline” vid ryggraden. Den ska se rak ut.

Bedömer helheten

Amelie Nilsson berättar att en del kvigor tycker om att bli hanterade på det här sättet, andra kan ha problem med att stå stilla.

– Både jag och Eva blir bedömda. Domaren tittar på helheten, då ingår även kvigans bädd av halm och spån och hur fodret är upplagt.

– Jag ska vara klädd i vitt och svart och kunna visa upp henne. Vi ska vara ett elegant ekipage, snygga att se på.

Under Grönt Veckoslut på Gamlebygymnasiet den 16 till 17 maj visar Amelie Nilsson hur hon klipper en kviga innan utställning.