”Det är lugnare här sedan ”energierna” försvann”

När det börjar knacka inuti ett skåp, när hyllor skakar och det känns olustigt att gå ner i källaren. Då kan det handla om ”energi”, en ande som inte riktigt vill släppa greppet om jordelivet. – Vi hade en gammal man i källaren som trodde att det fortfarande var hans hus, säger Lie Davidsson.

Ska man tro på spöken eller inte? Lie Davidsson tror inte, hon vet. I huset från 1921 har det hänt så pass många oförklarliga saker att hon anser att det bara finns en rimlig förklaring: andar.

– Jag har både känt av dem och sett dem. Men aldrig blivit rädd, mer nyfiken och intresserad av att veta mer.

Vaknade på natten

Lie Davidsson berättar att hon alltid haft en stor mörkerrädsla och att hon ibland kan känna det som att någon tittar på henne eller är precis intill.

– Ett par år efter att vi flyttat in i huset vaknade jag en natt och såg en gammal tant. Jag sa till henne att det var okej att hon var där, bara hon inte störde barnen.

– När jag vaknade på morgonen visste jag inte om jag drömt eller inte.

För fem, sex år sedan började det röra på sig i huset. Lie Davidsson satt på övervåningen och tittade på tv när hon hörde knackningar i ett skåp.

– På natten vaknade jag av att hyllan över sängen vibrerade. Då tog jag kontakt med en granne som är medial.

Störande andar

Bullret på övervåningen visade sig komma från tanten som Lie sett i sovrummet.

– Hon var irriterad över att vår dotter stökade till i ”hennes” kök. Vi hade nämligen gjort om ett gammalt kök till barnrum. Tanten hade bott här tidigare och trodde antagligen att hon fortfarande bodde här.

– I den andra dotterns rum hittade grannen en liten flicka. Det var hon som bland annat hade slängt julgranskulor nerför trappan. Saker vi lagt märke till tidigare.

– Min granne lyckades få bort tanten och flickan, men mannen i källaren rådde hon inte på. Han som spred en känsla av obehag och gjorde så att saker hela tiden gick sönder när vi skulle renovera.

Fascinerad över förmåga

Lie Davidsson kontaktade Carina Lagerlöf som då arbetade med andeutdrivning.

– Hon fick kontakt med mannen. Han ville vara ifred, ville inte ha min familj i huset. Men hon lyckades höja hans frekvens så att han försvann.

– Jag är fascinerad över att ha den här förmågan. Något jag antagligen haft sedan jag var liten men först nu vågat släppa fram. I somras såg jag till exempel en liten flicka, en ande, sitta i en trappa på Löfstad slott och leka.

– Det gäller bara att våga tro på det man känner och upplever. Nu vill jag lära mig hur jag stänger av och på min förmåga.