• Alexander Stångberg gillar arbetsuppgifterna i en butik och kan mycket väl tänka sig ett jobb inom handeln i framtiden.
  • Chatrine Eriksson är varuhuschef på Åhléns. Hon tycker det är viktigt att praktikanterna är sociala mot både kunder och personal. Foto: Lena Dahlberg

”Den sociala kunskapen är viktigast”

Chatrine Eriksson, varuhuschef Åhléns

Att ta emot och packa upp varor och lära sig sortimentet är arbetsmoment du får lära dig som praktikant på Åhléns. Men det viktigaste av allt är den sociala biten. - Det gäller att kunna bemöta kunden rätt. Det är ju för deras skull vi är här.

VÄSTERVIK

Alexander Stångberg går tredje året på handels- och administrationsprogrammet på Västerviks gymnasium. Nu gör han tre veckors praktik på Åhléns.

- Jag praoade i en butik när jag gick i nian och tyckte det var roligt. Därför valde jag det här programmet. Jag kan mycket väl tänka mig ett butiksarbete framöver.

Sunt förnuft

Att lära sig butikens rutiner och speciella arbetsuppgifter är viktigt, men det mest grundläggande handlar om sunt förnuft, enligt Chatrine Eriksson, varuhuschef.

- Ungdomarna måste lära sig att komma i tid, ta ansvar och framför allt måste de vara sociala mot både kunder och personal.

- Det här är tyvärr inte självklart hos alla, men det är absolut grundläggande. Vi strävar alltid efter att göra en framtida kollega av våra praktikanter.

Inga föräldrar

Den som vill söka sommarjobb gör bäst i att lämna föräldrarna utanför.

- Lämna ditt CV själv eftersom det första intrycket är mycket viktigt. Påminn oss gärna om att du finns och var lite ”på” – men blanda inte in föräldrarna.

Chatrine Eriksson kan mycket väl tänka sig att samarbeta med skolan för att informera ungdomar om både praktik och sommarjobb.

- Samarbete är jätteviktigt för att få duktiga, serviceinriktade arbetskamrater i framtiden.

Lena Dahlberg