• Uterummet används flitigt, från vår till höst. Utanför blommar ett stort magnoliaträd och en öppen spis ger kompletterande värme kyliga vårdagar. Foto: Lena Dahlberg
  • Den rymliga hallen ger ett välkomnande intryck och är en mix av arvegods och ny inredning. Byrån av björk kommer från Annette Allvins farfar. Pilasterhylla från Svenssons i Lammhult.
  • En eldstad som mysfaktor mer än för värmens skull. Tavla av Tord Hjukström. Kopparkitteln är en gammal bykgryta som Allvins fick i bröllopsgåva.
  • Den tidlösa Chesterfieldgruppen passar bra i den rymliga våningen. Till vänster laminostol design Yngve Ekström.
  • Tomas och Annette Allvin trivs bra med stadslivet. Mycket tack vare uterummet och gångavstånd till arbetsplatserna.
  • Det inbyggda kassaskåpet är en kul detalj.
  • Matsalsgruppen kommer från Annette Allvins farmor och farfar. ”De skulle slänga möblerna, men vi tyckte det var synd och tog hand om dem istället.”
  • Det finns gott om lokala konstnärer i paret Allvins bostad. Över soffan hänger tavlor av Monica Löfsved, Bo Lundwall och Henry Gustafsson.
  • De vackra kornisherna skulle egentligen slängas när Allvins tog hand om dem.

”Centralt läge, generösa ytor och uterum avgjorde flytten”

Från villa till våning

När barnen flyttar hemifrån och villan känns onödigt stor är det inte ovanligt med tankar om en ny bostad. Där befann sig Tomas och Annette Allvin för några år sedan. – Vi sålde villan i Gamleby och flyttade till centrala Västervik. Nu har vi bara några minuters promenad till våra arbeten.

Villan i Gamleby, endast ett stenkast från skolan, var en perfekt bostad när Tomas och Annette Allvins döttrar växte upp. Men när barnen flyttat och huset ekade tomt bestämde sig paret för att sluta pendla till jobben i Västervik och istället leta efter en lägenhet i stan istället.

– Jag har alltid sagt att om jag ska flytta vill jag kunna gå till jobbet, säger Tomas Allvin. När vi såg annonsen om lägenheten och åkte för att titta var det ingen tvekan. Här skulle vi kunna bo!

Avgörande rum

En avgörande faktor var det inglasade uterummet med stora skjutbara fönster och en öppen spis.

–Vi utnyttjar rummet maximalt, från maj till september, säger Annette Allvin. Varma dagar kan vi vara här redan i april. Det första vi gör när vi kommer hem är att öppna upp mellan det lilla köket och ut till ljuset och det luftiga rummet.

– Innergården och rummet gör att det är svårt att tro att vi bor mitt i stan. Särskilt när magnolian blommar och det hörs fågelkvitter.

Rymlig våning

I början stördes de av trafikbuller och stojande nattvandrare, men det tog bara en vecka att vänja sig.

– Nu är det vant och tryggt med den dämpade ljudkulissen. Den känns naturlig och inte alls störande.

Kontoret, vardagsrummet och matsalen ligger i fil och har golv i vacker fiskbensparkett. En luftig och stilig planlösning som bidrar till att våningen känns stor och rymlig.

– Badrum och kök däremot är små, men vi äter oftast i uterummet eller matsalen. Och är det bara vi går det utmärkt att sitta i köket, säger Annette Allvin.

Torp kompletterar

Att flytta från hus till lägenhet är ofta ett stort steg att ta. Efter många år, i Allvins fall 27 år, i samma hus är det inte alltid lätt att lämna det invanda och sätta bo i en hyreslägenhet utan tillgång till trädgård.

– Det gick lättare än väntat. Dels beroende på det härliga uterummet, dels har vi ett litet torp i Locknevi. Där finns möjlighet till trädgårdsarbete och lantlig luft, säger Annette Allvin.

– Och jag kan hålla på med mina bilar där, tillägger Tomas.

– Vi frågade döttrarna vad de tyckte när vi skulle sälja huset de vuxit upp i, men de var enbart positiva. Möjligen undrade de varför vi inte flyttade redan när de gick på gymnasiet och hade glädje av en bostad i Västervik de med!

Här bor Tomas och Annette Allvin

Var: Östra Kyrkogatan

Flyttade: den 1 april 2009

Yta: 130 kvadrat, fördelat på fyra rum och kök, dessutom ett uterum

Bäst med våningen: det centrala läget, ytorna och uterummet

Kuriosa: det har varit en begravningsbyrå i gatuplan och serverats begravningskaffe i andra delar av huset