• Leena-Kaisa Linderson anlägger en ny rabatt med klockvippa, spetsmössa, gulltörel och löjtnanshjärta. För att rabatten ska se fin och välfylld ut redan första sommaren planterar hon även minipenséer, ettårigt gräs och lökväxter i kruka.
  • Prydnadsrabarber väcker verkligen habegär och är ett fint blickfång i rabatten.
  • Fylld ungersk blåsippa är en sippa lite utöver de vanliga.
  • Våradonis blommar väldigt tidigt och lyser upp med sina gula blommor.
  • Vit balkansippa är en lättodlad och tacksam vårblomma.

”Blanda gärna perenner och sommarblommor”

Så får du en prunkande rabatt

Hemma hos Leena-Kaisa Linderson är det en hektisk period nu. Den stora trädgården ska tittas över efter vintern och nya rabatter ska påbörjas. Dessutom arbetar hon i en handelsträdgård. – Jag är nog trädgårdsberoende. Om jag inte får jobba med trädgård mår jag inte bra.

I Öndhult finns det ständigt nya projekt – och gamla. Dammen och området runtomkring är något som Leena-Kaisa jobbat med i flera år, från och till.

– En del saker måste få ta tid. Det började med att jag grävde där det fanns ett naturligt vattenhål, sedan fortsatte jag med att ta fram naturberget och fylla på med stenar för att bygga upp en bäckfåra.

– Jag har inte bestämt ännu hur jag ska ha det. Kanske får det vara en naturlig damm utan väv i botten. Nackdelen är att den torkar ut varma somrar. Men det är väldigt mycket jobb med att hålla en liten damm fin.

Petunia som marktäckare

Strax intill dammen tar en ny rabatt form. Leena-Kaisa håller sig till en färgskala i vinrött och lime och blandar gärna in ettåriga växter.

– Plantera perennerna glest och fyll ut med sommarblommor och blommande lökväxter från krukor. Då blir rabatten snabbt fin och prunkande.

– Hängpetunior och femtunga är utmärkta som marktäckare och du får en prunkande rabatt redan första säsongen. Blanda gärna in ettåriga grässorter. De bygger på höjden och finns i många olika nyanser. Dessutom får många väldigt fina fjädervippor.

Lena Dahlberg

Leena-Kaisa Linderson

Bor: gården Öndhult, Dämmkärr, mellan Hallingeberg och Gamleby

Kommer från: Forssa i södra Finland, ”jag har alltid velat jobba med något som har med trädgård att göra, hade egna rabatter runt lekstugan som liten”

Jobb: Lindas Trädgård i Gamleby

Utbildning: har läst till parkträdgårdsmästare i Finland samt trädgårdstekniker i Alnarp i Skåne