• Björn Westeson och Maria Hessel tycker att fler trädgårdsintresserade borde skaffa bin. Foto: Emma Sellbrink
  • Den tidiga våren har gjort att bina blev aktiva tidigt, men sedan kylan kom tillbaka håller de sig helst inne i kuporna.
  • Våren är den farligaste tiden för bina, som ofta behöver stödmatas för att kunna hålla värmen.

”Bin ger större bär och frukter”

Bin hjälper trädgårdsodlarna att få ut mer

Vill du att dina fruktträd och bärbuskar ska ge ännu bättre skörd? Då kan du skaffa små surrande, randiga kompisar som gärna hjälper till med det.

– Många tror att man bör bo på landet för att ha bin, men faktum är att stadsmiljö och trädgårdar nästan är bättre för bina, säger Björn Westeson, biodlare och medlem i Västerviks biodlarförening.

Att bin ger honung vet ju de flesta. Men de gör nästan större nytta genom att pollinera så att jordbruk och fruktodlingar får bättre skördar.

– Honungen är mer en biprodukt. Man har gjort undersökningar med rapsodlare, de kan öka skörden med så mycket som 30 procent om de har bin i närheten, säger Björn Westeson.

Även i vanliga trädgårdar ser man skillnad om man har haft bin som pollinerat fruktträd och bärbuskar.

– Man får både fler och större bär och frukter. Ibland kan man se på till exempel äpplen att de är små och ”krumma”, det är ofta för att de är dåligt pollinerade, säger Björn Westeson.

Mest pollen på våren

Bin behöver både pollen och nektar, men på våren är det mest pollen som gäller.

– Man kan se att de har som små färgglada ”byxor” av pollen på sig, det ser roligt ut, säger Maria Hessel, även hon biodlare och aktiv i Västerviks biodlarförening.

Föreningen har startat en nybörjargrupp för blivande biodlare, och intresset är stort.

– Det är väldigt många unga som vill odla bin nu, och de flesta av dem gör det för att de har ett odlingsintresse och har läst om binas betydelse i det naturliga kretsloppet, säger Björn Westeson.

Man behöver inga tillstånd för att skaffa bisamhällen, men det kan vara bra att gå en kurs, eftersom det är mycket att tänka på.

– Men man bör även fråga grannarna innan, säger Maria Hessel.