• Eva och Stig Wester vid trädgårdens senaste tillskott - ett stort trädäck med nedsänkt badtunna. Foto: Lena Dahlberg
  • Uterummet är ombonat och ger en fin utsikt mot grönskan i trädgården.
  • En praktfull petuniaplantering välkomnar gästerna in i den lite dolda trädgården. Vad döljer sig månne längst bort, bakom rosenbågar och humle?
  • Et stort trädäck binder samman solstolarnas skyddade läge med badtunnan. En stor yta där det går bra att duka långbord.
  • Klätterrosen Rosenholm tar över blomningen när honungsrosen vid uterummet är överblommad.

”Badtunnan och trädäcket blev pricken över i”

Väl utnyttjad trädgård på liten yta

Ett välskött hus med en trädgård som gav möjligheter till utveckling. Det var några avgörande faktorer när Eva och Stig Wester flyttade in i huset i Breviksområdet för åtta år sedan. – Jag föll för de böljande rabatterna, säger Eva Wester. Men sedan dess har mycket hänt i trädgården!

På en helt ordinär villatomt har Westers skapat en spännande trädgård med stor variation och där det döljer sig överraskningar bakom lusthus, rosenbågar och tät grönska. Och det är ju det som är avsikten förstås.

– Vi vill inte att besökare ska kunna se hela trädgården direkt. Lite spänning och nyfikenhet måste det ju finnas.

Varierad trädgård

Att det finns ett trädgårdsintresse utöver det vanliga hemma hos Westers är lätt att se. Nävor fyller ut rabatterna mellan rosor, pioner och daggkåpa. Kraftfulla klätterrosor skapar höjd, tillsammans med trumpetträd, korstörne och robina. Bambu, humle och fikon ger insynsskydd vid solstolarna och stockrosor solar sig intill det inglasade ombonade uterummet. En stor petuniaplantering i gräddiga och mörka toner ger besökaren ett första välkomnande.

– Jag gillar att blanda mörka blad med de ljusa och limefärgade.

Trädäck och tunna

Trädgårdens cirka 700 kvadratmeter ramas in av skyddande höga häckar av häckoxbär och spirea. De ger ett gynnsamt mikroklimat där det mesta tycks trivas ypperligt.

Gräsytan är minimerad till att endast vara en fin inramning till rabatterna och en yta för sittplatsen.

– Det senaste tillskottet är det 65 kvadrat stora trädäcket med en nedsänkt badtunna, berättar Eva Wester.

– Vi byggde samman det med ett mindre befintligt trädäck där solstolarna står bakom skyddande plank. Nu får vi nog inte plats med mer. Men visst vore det härligt med ett orangeri...

Citat: ”April, maj är fantastiskt fint med alla tulpaner, alliumbollar och iris i blått, rosa och vitt”