• Inger och Dan Dahlqvist med åsnorna Jupiter, Io (skymd), Metis och Nova. ”När vi varit bortresta möts vi av välkomnande skrianden”. Mysiga djur tycker Dahlqvists. Foto: Lena Dahlberg
  • Ibland får åsnorna ströva fritt i trädgården. Oftast är de dock i en hage strax intill.
  • Ajabaja Metis. Nackdelen med att låta åsnor gå fritt bland rabatter och buskar är att det kan försvinna en och annan blomma...

”Åsnor är väldigt trevliga och tillgivna”

Ovanliga sällskapsdjur

Det är många som saktar in och till och med stannar för att ta sig en extra titt på de fyra åsnorna som betar hemma hos Inger och Dan Dahlqvist. – De är ett mysigt sällskap, men visst är det lite pyssel med dem.

Inger och Dan Dahlqvist bor i Ljungebo utanför Marsbäcken. Ett trivsamt litet torpställe där barn och barnbarn ibland lämnar sina djur för tillsyn.

– Det här med åsnorna började för sex, sju år sedan när vårt äldsta barnbarn Malin hjälpte en väninna att ta hand om Jupiter, åsnehingsten. Då frågade hon förstås om hon fick ha den hos oss.

– Vi hade även några hästar då så det passade bra, men när hästarna försvann blev det nödvändigt att hitta annat sällskap till Jupiter.

Inga fler föl

Dahlqvists döttrar hämtade åsnestoet Io från Bohuslän för ett par år sedan. Och så gick det som det oftast gör. Io nedkom med ett åsneföl i november 2012, Nova.

– Och i februari i år var det dags för nästa föl, Metis. Men nu är Jupiter kastrerad så nu blir det inte fler, säger Inger Dahlqvist och klappar om de lurviga och pockande sällskapsdjuren. Åsnorna vet mycket väl att när människorna kommer ut i hagen för att prata så vankas det alltid morötter eller något annat gott.

Letar vagn

Åsnor ska skötas på samma sätt som hästar. Det handlar alltså om att verka hovar, rykta och pyssla om, utfodra med hö och kraftfoder och så eventuellt något besök av veterinären ibland.

– Dessutom tillkommer försäkringar, så det är inga billiga husdjur.

Nu funderar Dahlqvists på att skaffa en liten vagn till åsnorna.

– Det vore trevligt att använda en till små åsneturer i området.

Citat: ”Visst kan de vara envisa, men det är ju vi människor också.”