• Joel Arnryd, försäljningschef Ica Maxi Västervik. Foto: Lena Dahlberg
  • Tommy Dellemyr, butikschef Coop Extra Västervik.

”Allt fler kunder prioriterar det lokala”

Är du som kund intresserad av att köpa mat som odlats eller fötts upp så nära som möjligt väljer du kanske att åka direkt till producenten. Ett annat alternativ är att handla i någon av de stora matbutikerna – eller?

Hos Ica Maxi är Joel Arnryd försäljningschef. Han säger att efterfrågan på närproducerade livsmedel ökar.

– Det är ingen jättestor ökning, men vi märker att kunderna prioriterar det lokala istället för det ekologiska.

– Vi skulle gärna köpa in flera lokala varor, men eftersom vi är matsäkerhetscertifierade innebär det att våra varor måste vara spårbara och kvalitétssäkrade. Vi kan alltså inte göra inköp från leverantörer som inte är godkända.

Eget bageri

Det Ica Maxi bland annat har på hyllorna är fläskkött från Glada grisar i Brantestad och nötkött från Synestads gård och Bjursunds säteri.

– Mejeriprodukter från Emåmejeriet, glass från Wirum, potatis från Målilla, tomater från Högsby, honung från Leif Svensson i Västervik och ägg från Mommehål.

– Eftersom vi har eget bageri i butiken är det väl brödet som är det mest närproducerade här hos oss, säger Joel Arnryd.

Letar leverantörer

Hos Coop Extra är inte utbudet när det gäller närproducerade varor lika stort. Tyvärr, tycker butikschefen Tommy Dellemyr.

– Vi vill gärna ha sådana varor i sortimentet och det finns en efterfrågan på kött, men just nu har det varit svårt att hitta lokala leverantörer.

– Det vi har nu är potatis från Målilla, ägg från Mommehål, mejeriprodukter från Emåmejeriet och bröd från Saltmagasinet och Haags bageri här i Västervik.