• Eric och Maria Kristiansson, Pernilla Harrysson och Anders Jörbrink är laddade. Foto: Fredrica Klein

– New York Marathon, här kommer vi!

En mardröm för vissa är en drömmara för andra

I ett villaområde träffas några grannfamiljer över en kvällsfika för att berätta vad de har gemensamt mer än att de är grannar och har barn i samma ålder. I november reser de nämligen till USA för att springa New York City Marathon tillsammans.

Anders Jörbrink och Pernilla Harrysson ville åka till New York tillsammans och såg det också som en bra anledning att börja löpträna om de anmälde sig till ett maratonlopp när de skulle vara ”over there”. De bjöd med sina grannar Maria och Eric Kristiansson och de gemensamma resplanerna var ett faktum. Sedan dess har ressällskapet utökats med ytterligare två löpare, Emil Mårtensson och Joacim Söder.

– Det känns bra att ha haft lång tid på sig för förberedelser, både för att träna men även för att vänja sig vid tanken på att lämna barnen kvar hemma med nära och kära, säger Maria Kristiansson.

Olika förutsättningar och mål

Vännerna har en varierad träningsbakgrund där två av dem kallar sig för avdankade hockeyspelare, en som först nu har vuxit in i rollen som löperska och så hon med oturen att bryta foten redan vid andra träningstillfället, vilket innebar gips i åtta veckor. En av dem har knatat runt samma lopp en gång förut, då som tonårig hockeyspelare utan särskilt många löpmil i benen.

– Vi har följt ett 20-veckors träningsprogram, berättar Eric och Maria Kristiansson. De beskriver glädjen i att kunna ge sig själv den tiden, de känner sig väl rustade och har gjort vad de kan för att förbereda sig rent fysiskt.

De sex vännernas mål med loppet varierar, allt från att klara loppet på under tre timmar till att ”bara” ta sig runt. Alla är dock överens om att detta blir årets höjdpunkt. Det är bra för vardagsmotionen att sätta upp mål att sträva efter men så här långa lopp kräver mycket träningstid vilket kan vara svårt att få ihop för stressade småbarnsföräldrar. En av resenärerna förklarar att träningen samtidigt ger lust och energi som gör att man klarar det berömda vardagslivspusslet lite bättre.

Mer än en löpupplevelse

Sällskapet ska tillbringa fyra dagar i New York där de ska insupa den speciella atmosfären, strosa i stadsdelen SoHo och morgonjogga i Central park. Sedan väntar fem dagar med sol och bad i Miami. nbsp;

– Kanske hinner vi med en tur till Key West eller till Kuba som finns bara en flygtimme bort, säger Anders Jörbrink.

På frågan om hur de ska ladda på plats förväntar man sig att de ska äta en tallrik pasta och lägga sig tidigt, men så låter det inte på Erik Kristiansson.

– Nej, nej, vi ska på NHL-match på Madison Square Garden och se New York Rangers spela, skrattar han.

Många deltagare från Västervik

Ett tiotal Västervikare kommer att dela upplevelsen med dessa sex och tiotusentals andra löpare från hela världen. De kommer att stå tillsammans vid starten på Verrazanobron ute på Staten Island en söndagsmorgon om fem veckor. I 2013 års lopp deltog drygt 50 000 personer, varav 832 deltagare var svenskar. Researrangören är specialiserad på löparresor vilka är otroligt populära, till exempel så är resan till NYC Marathon 2015 fullbokad sedan länge och väntelista finns.