• Linda Fleetwood och Leif Svensson presenterade Vänsterpartiets vallöften i onsdags. Foto: Anders Sjögren

(V) vill testa sex timmars arbetsdag

Mindre stress, jämlik cancervård, minskad administration och sex timmars arbetsdag för vårdpersona, är vallöften som Vänsterpartiet lägger inför höstens val till landstinget. Vården ska inte vara till salu, anser de.
Linda Fleetwood, landstingsråd från Kalmar och Leif Svensson, ordförande för vänsterpartiet i Västervik presenterade i onsdags vänsterpartiets vallöften. De är idag ett av tre partier som styr Landstinget i Kalmar, de övriga är Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
–Vänsterpartiet vill utforma sjukvården så att patienterna, anhöriga och personal blir vinnare, enligt oss är inte vården till salu, säger Linda Fleetwood.
Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, för personal inom vården vill partiet testa på en avdelning i något av de tre sjukhusen i Kalmar län.
–Ett stort problem inom vården idag är att många inte orkar arbeta i åtta timmar. Vi vet inte om det kommer att kosta mer eftersom ingen har testat, det vill vi göra. Det kommer att ge bättre patientvård och öka vårdkvalitén och det är även samhällsekonomiskt , sa Leif Svensson.
Han nämner ett lyckat försök på Toyota i Göteborg och ett nystartat försök i Malmö kommun, som båda har infört sex timmars arbetsdag.